Vervolg onderwijs

Je hebt de middelbare school goed doorlopen en dan kan het toch zijn dat je tijdens je vervolgstudie op het MBO – HBO of Universiteit vastloopt op een goede planning en/ of het snel en efficiënt verwerken van de enorme hoeveelheid studiestof. Het aanbod van Studysmart of onderdelen hieruit zijn een absolute aanrader.

Voor jou

Leren is meer dan het aanleren van vaardigheden. Het gaat om inzicht in je eigen gedrag en bewust keuzes maken, weten wat je moet doen en toepassen.

Motivatie is hierbij een basisvoorwaarde. Je moet weten waar je iets voor doet. Waarom wil je het? Wat levert het je op? Wat gebeurt er als je verandert? Je kunt je gedrag veranderen als je bewust kiest (vb. om door te gaan met gamen of social media of te beginnen). Je bent de enige die echt invloed hebt op je gedrag.

Gedragsverandering is complex. Het is een leerproces. Pogingen  voor gedragsverandering mislukken vaker zoals het voornemen echt op tijd aan de voorbereiding van tentamens te beginnen. Een goed voornemen of een planning maken is niet genoeg omdat er een nieuwe gewoonte ontwikkeld moet worden. Als je open staat voor verandering door in gesprek te gaan en stappen te zetten, kun je verder komen. Ik ga graag hierover in gesprek met je.

 

 

Uitstelgedrag komt heel veel voor bij jongeren. Het levert op korte termijn ‘geluk’  op dus ga je het vaker doen. Hierdoor wordt het een gewoonte die moeilijk te doorbreken is. Uitstelgedrag is geen luiheid maar bezig zijn met andere dingen. Chronisch uitstelgedrag kan een grote emotioneel impact hebben. Het zorgt o.a. voor meer stress, minder goede prestaties, irritaties en schuldgevoelens. Oorzaken kunnen o.a. zijn het missen van overzicht, een onhaalbare planning, veel afleiding zoeken, gebrek aan motivatie en faalangst. Ik bied je graag mijn support aan om te kijken naar je uitstelgedrag.

Veranderen is experimenteren. Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben waar je voor wilt gaan. Onderweg kom je er ongetwijfeld achter dat sommige dingen wel werken en andere dingen niet. Dat betekent niet dat je opgeeft, maar dat je je plan bijstelt en ander gedrag kiest. Ik vind het een uitdaging met jou deze weg te bewandelen.